Tuesday, July 12, 2011

Sakit gusi.....?

Salam,

Hari tu saya sakit gusi, bengkak gusi, ulser semua lengkap dtg dalam satu pakej.
Seminggu lebih juga la sakitnya,
Macam-2 saya letak kat gusi dan makan ubat.
Antaranya Bonjela.
Kemam Panadol Soluble yang rasa mcm air serai tu.
Belah empat panadol tu then tekap kat tempat bengkak.
Memang berbuih2 la.
Bila da abis panadol tu.
Bengkak pon susut sket.
Tapi bila mengunyah dia bengkak balik.
Ok la kot, sebab kurang sket bengkak dan sakit tu.
Sapu gel Bioglo Aloe Vera..
Ni jadi mcm kebas sket la gusi.

Ada kurang juga.
Tapi kejap je la..
Bila makan , mengunyah sakit balik..


Then Mummy, cadangkan saya benda ni.
Dia cakap kalo letak serbuk kulit tembikai ni cepat baik ulser, sakit gusi or bengkak..


Sanjin Watermelon Frost

Dia suruh saya cari dekat kedai ubat cina.
Celah mana nak carikkan.
Area umah saya tade kedai ubat cina.
So misi adalah gagal.

Kebetulan saya pergi Watson dpn office.
Tujuan nye nak beli minyak Cap Kapak semata-2.
Sakit gusi ni boleh bagi pakej sakit kepala berdenyut-2 skali.
Jalan2 area ubat tu.
Ternampak kotak Sanjin ni.
Saya beli la nak try boleh ke hilangkan sakit,bengkak , ulser gusi saya..
RM5.80 sekotak. 3gm je.
Botol macam minyak enjin mesin jahit.. hahahaha.

Rasa ada sket mcm kelat, uweeekkk mcm rasa pasir..
Bila dah masuk mulut dia cair then rasa sejukkkkk.
Macam pernah rasa pasir la plak kan?
Tak-2 imaginasi saya melebih2 lebih la plak.
Sebab bau sanjin ni mcm bau pasir lepas kena ujan.
Errrkk? pasir lepas kene hujan pernah bau tak?
Ok stoppp..

Sekali je saya letak sanjin ni.
Esok nya bengkak terus hilang.
Ulser pon larik.
Sekarang saya pas Sanjin ni kat opismate saya kat depan nun.
Dia telah mendapat pakej serupa mcm saya.
Sakit, bengkak,ulser gusi + sakit gigi bongsu nak keluar.
^_&

Cuba lah Sanjin ni , mana tahu boleh hilangkan sakit gusi anda.




45 comments:

eis said...

wow, next time boleh suggest kat diri sendiri or family member :)
thanx.

icee-yah said...

serius tak pernh tau bout sanjin ni.nice info:0salam perkenalan

ieja said...

EIS :- TRY LA EIS..mana tahu berkesan.. :)


ice-yah :-- salam perkenalan.. saya pon br tau.. try2 :)

zam said...

nak terai nie..sbb tak tahan aku..

Cesc Faisal said...

adoi.. aku tgh saket gigi da 2 hari.. gigi bongsu nk kuar. adoi!! nasib baik jumpe kaedah nie. kang aku p try cari. harap2 ok. aku x tahan dah. siap demam2.. huhuk.

Cesc Faisal said...

aku pon nk try!! saket giler gusi aku!!

amieshoro said...

thanks, sy tgh sakit gusi nie..
jap lagi nak g beli..

rockin said...

time ksih untuk info nih.. akan ku segera carik obat nih... sakit sngt2 nih..

ieja said...

Salam, berguna juga saya tulis entry ni yer... so sapa-2 yang dah try tu ada perubahan ker? hilang tak sakit nye? cecita sikit..

AzMask said...

terima kasih banyak2 atas info ni..

kyrul nyzam said...

wooo..mmg tgh berdenyut2 niii....gusi ku bengkak..boleh try ker?

AnA RoSe said...

::: time kasey...mmnbntu sgt2....kerap sgt berlaku ulser nie.....skit woo... :'(

Familyof6 said...

TQ very much Ieja for the tips. Smlm beli ubat ni kat Watson. Sebotol RM5.80 jer. Guna dua kali aje smlm & Alhamdulillah, sakit gusi & gigi dah kurang sgt2. Akan recommend ubat ni kat sedara-mara & kengkawan2 yg ada problem yg sama. TQ again.

Familyof6 said...

TQ very much Ieja for the tips. Smlm beli ubat ni kat Watson. Sebotol RM5.80 jer. Guna dua kali aje smlm & Alhamdulillah, sakit gusi & gigi dah kurang sgt2. Akan recommend ubat ni kat sedara-mara & kengkawan2 yg ada problem yg sama. TQ again.

Familyof6 said...

TQ Ieja for the tips. Smlm gi beli ubat ni kat Watson. Guna 2 kali je & Alhamdulillah sakit gusi/gigi sgt2 berkurangan. Akan recommend ubat ni kat sedara-mara & kengkawan yg ada problem yg sama. TQ again!!!

Lizawati said...

huhuhu.. sakit gak ni... nk cuba cari

fiza said...

TQ2...balik kejer ni terus mau pegi carik..dh seminngu sakit ni..huhu

fiza said...

TQ2...balik kejer nnati terus mau pegi carik..dah seminggu sakit ni...huhu

ieja said...

Fiza : nanti dah cuba.. kalau berkesan.. leh share dgn orang lain pulak yerr :)

azizahamin said...

salam..yaALLAH..really make my day..mmg tengah sakit gusi..sakit gigi..dah makan painkillers ..surut bengkak bagai..tadik dah mintak tlg suami belikan..harap2 dia tak lupa..thnks again..kalau betui cam kunyit dan kapur..saya akan sebar2kan..

barberismeable said...

saya baru beli ubat ni di Guardian lepas baca kat sini. Rasa gatal/bengkak gusi kurang sikit. Tapi saya kumur lepas seminit letak ubat ni.

Ke lagi mujarab biar je dan telan ubat tu?

ieja said...

azizahamin : selamat mencuba :)


barberismeable : Sanjin tu boleh di telan.. :) ..

Berkesan ker? Nanti up la entry yer.. :)

SEINDAHBULANSECERAHMENTARI said...

saya pon da try ubat ni n ianya amat berkesan dan tidak menyakitkan....

Cik Ruby said...

Thanks tuan rumah sbb post pasal ni :) Sy tgh sakit gusi , mayb sebab mengandung. Ibu mengandung boleh jugak guna ubat ni kan? sbb tak tahan sgt dah ni sakit gusi :( apa pun tqvm sbb info.

Cik Ruby said...

thnks awk, sy dah try ubat ni. Alhamdulillah, kurg dah sakit gusi, wpn rasa dia amatlahhhhhh....errr! hehe. Bgi kt opismate, dia letak je kt mulut terus uwekk uwekk -.- rs nk lempang pun ada. Neway thnks ea ^^/

ieja said...

SEINDAHBULANSECERAHMENTARI : :)

Cik Ruby : Alhamdulillah.. tak sesia sy up entry ni. Sharing is caring :). Hahaha.. rasa dia bila kene kat lidah tu sejuk je.. ada rasa herba sket tapi x kuat.. telan je.. janji leh legakan sakit tu kan.

ehsan said...

mkaseh sis ....sakit dh seminggu nihhh.

deediana said...

skit mcm nak mati.... rase nak mrh org yg bising kat sy...nak try sanjin good luck

Ismail Hj Abu said...

nak try..thanks for the info :)

AnaMuslimah said...

Salam akak. ubat ni guna mcm mane ek? tgh bengkak gusi ni adooiiyai.. x boleh tido malam. 1 minggu x pegi sekolah. nasib dah habis season belajaar. asyik makan panadol dgn painkiller. huwaa :(

Ezan Suhaila said...

saya dah smggu tanggung sakit gusi, ulser satu mulut. Jumpa doktor, doktor kata jangkitan kuman atau virus dari orang lain(penyakit baru agaknya). Dah 3 klinik n hospital pg, tp x baik jugak. lepas saya jumpa page ni, saya pun try ubat sanjin ni. Dlm masa beberapa minit, sakit gusi n ulser makin kurang n hilang ..rasa mcm kena suntik ubat kebas plak..hehe..anyway t.q sis...

Ezan Suhaila said...

saya dah smggu tanggung sakit gusi, ulser satu mulut. Jumpa doktor, doktor kata jangkitan kuman atau virus dari orang lain(penyakit baru agaknya). Dah 3 klinik n hospital pg, tp x baik jugak. lepas saya jumpa page ni, saya pun try ubat sanjin ni. Dlm masa beberapa minit, sakit gusi n ulser makin kurang n hilang ..rasa mcm kena suntik ubat kebas plak..hehe..anyway t.q sis...

Ezan Suhaila said...

saya dah smggu tangung sakit bengkak gusi dan ulser satu mulut. Jumpa doktor, doktor kata jgkitan kuman atau virus bjangkit dari orang lain( penyakit baru agaknya). Mkn ubat doktor bg x baik2 jgak..lepas jumpa page ni, saya try ubat sanjin ni. Masa letak tu, pedih kejap,pastu sejuk n sakit bdnyut pun ilang n ada rasa kebas skit kat ulser tu..pastu rasa lega sangat dah boleh telan air tanpa pedih lagi..hehe..t.q sis..

ieja said...

Salam,

Alhamdulillah, tak sesia sy kongsi kan entry ttg Sanjin ni. Ramai dah cuba dan berkesan.. Usaha dan Ikhtiar .. :)

Ezan : Rasa dia sejuk kan mcm kebas2 sket.. Kalau sakit tekak and batuk pon boleh guna.. Nanti boleh share dgn yg lain k.. :)

FARHANA UTH FAUZI said...

gusi sy bengkak besar gile...die x sakit...saya tengah risau,takut kot2 ade nanah kat dalam gusi tu...nasib baik ade entri ni..nnt nak try jugalah...

TnZ said...

nk try jgak! sakit gusi dh lebih 2 mingguuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!

TnZ said...

nk try jgak! sakit gusi dh lebih 2 mingguuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!

sm73 said...

Salam....gusi sya bengkak smpi dh mengelembung mcm ada nanah kot...muka pn dh bengkak sebelah...kawasan bwh mata dh lebam....hari rabu sya gi dentist dia bg antibiotik dan ubat surut bengkak tp tkda kesan pun...harini dia sruh dtg lg nk tgok gigi yg sakit tu.....semlam sya dh beli sanjin ni....mgkn sbb bengkak tu dh besar jd lmbtlah proses nk surutnye

Afendy Alias said...

aku nk try gak..sakit cm nk mati je ni..dh 2 minggu sakit gusi

Fir Bee said...

Pehhh sakit sye derita dh bertaun..sekali die dtg skit pehh merebeh muke sebelah..sye nk try beli jab lg..dh smggu derita gusi ni koyak tpi gg bongsu x nk jgk tumbuh hbis..

Eyiezinc said...

Perghhhh..Lega skit gusi nih... baru jer beli sanjin tadi...tq admin

greenriverday said...

Aaaaaa sakitttrtrr gileeeeeee ggiiiiiigiiiii lubang besarrrrrrree

greenriverday said...

Seksa bawak kreta pun x fokus .... nasib trafic light x jadi mangsa

ERMYZAH mohd said...

Gigi rapuh + sakit gusi.... And now otw p cari ubat sanjin...

izzati syakirah said...

Nak try jugak!!! Gusi membengkak leher sakit nak menelan ya Allah... tapi ada kat oversea tak? Rasa nk fly blik malaysia skrg jugak T.T ada gamba sanjin tu tak??

Post a Comment

Sakit gusi.....?

Salam,

Hari tu saya sakit gusi, bengkak gusi, ulser semua lengkap dtg dalam satu pakej.
Seminggu lebih juga la sakitnya,
Macam-2 saya letak kat gusi dan makan ubat.
Antaranya Bonjela.
Kemam Panadol Soluble yang rasa mcm air serai tu.
Belah empat panadol tu then tekap kat tempat bengkak.
Memang berbuih2 la.
Bila da abis panadol tu.
Bengkak pon susut sket.
Tapi bila mengunyah dia bengkak balik.
Ok la kot, sebab kurang sket bengkak dan sakit tu.
Sapu gel Bioglo Aloe Vera..
Ni jadi mcm kebas sket la gusi.

Ada kurang juga.
Tapi kejap je la..
Bila makan , mengunyah sakit balik..


Then Mummy, cadangkan saya benda ni.
Dia cakap kalo letak serbuk kulit tembikai ni cepat baik ulser, sakit gusi or bengkak..


Sanjin Watermelon Frost

Dia suruh saya cari dekat kedai ubat cina.
Celah mana nak carikkan.
Area umah saya tade kedai ubat cina.
So misi adalah gagal.

Kebetulan saya pergi Watson dpn office.
Tujuan nye nak beli minyak Cap Kapak semata-2.
Sakit gusi ni boleh bagi pakej sakit kepala berdenyut-2 skali.
Jalan2 area ubat tu.
Ternampak kotak Sanjin ni.
Saya beli la nak try boleh ke hilangkan sakit,bengkak , ulser gusi saya..
RM5.80 sekotak. 3gm je.
Botol macam minyak enjin mesin jahit.. hahahaha.

Rasa ada sket mcm kelat, uweeekkk mcm rasa pasir..
Bila dah masuk mulut dia cair then rasa sejukkkkk.
Macam pernah rasa pasir la plak kan?
Tak-2 imaginasi saya melebih2 lebih la plak.
Sebab bau sanjin ni mcm bau pasir lepas kena ujan.
Errrkk? pasir lepas kene hujan pernah bau tak?
Ok stoppp..

Sekali je saya letak sanjin ni.
Esok nya bengkak terus hilang.
Ulser pon larik.
Sekarang saya pas Sanjin ni kat opismate saya kat depan nun.
Dia telah mendapat pakej serupa mcm saya.
Sakit, bengkak,ulser gusi + sakit gigi bongsu nak keluar.
^_&

Cuba lah Sanjin ni , mana tahu boleh hilangkan sakit gusi anda.




45 comments:

eis said...

wow, next time boleh suggest kat diri sendiri or family member :)
thanx.

icee-yah said...

serius tak pernh tau bout sanjin ni.nice info:0salam perkenalan

ieja said...

EIS :- TRY LA EIS..mana tahu berkesan.. :)


ice-yah :-- salam perkenalan.. saya pon br tau.. try2 :)

zam said...

nak terai nie..sbb tak tahan aku..

Cesc Faisal said...

adoi.. aku tgh saket gigi da 2 hari.. gigi bongsu nk kuar. adoi!! nasib baik jumpe kaedah nie. kang aku p try cari. harap2 ok. aku x tahan dah. siap demam2.. huhuk.

Cesc Faisal said...

aku pon nk try!! saket giler gusi aku!!

amieshoro said...

thanks, sy tgh sakit gusi nie..
jap lagi nak g beli..

rockin said...

time ksih untuk info nih.. akan ku segera carik obat nih... sakit sngt2 nih..

ieja said...

Salam, berguna juga saya tulis entry ni yer... so sapa-2 yang dah try tu ada perubahan ker? hilang tak sakit nye? cecita sikit..

AzMask said...

terima kasih banyak2 atas info ni..

kyrul nyzam said...

wooo..mmg tgh berdenyut2 niii....gusi ku bengkak..boleh try ker?

AnA RoSe said...

::: time kasey...mmnbntu sgt2....kerap sgt berlaku ulser nie.....skit woo... :'(

Familyof6 said...

TQ very much Ieja for the tips. Smlm beli ubat ni kat Watson. Sebotol RM5.80 jer. Guna dua kali aje smlm & Alhamdulillah, sakit gusi & gigi dah kurang sgt2. Akan recommend ubat ni kat sedara-mara & kengkawan2 yg ada problem yg sama. TQ again.

Familyof6 said...

TQ very much Ieja for the tips. Smlm beli ubat ni kat Watson. Sebotol RM5.80 jer. Guna dua kali aje smlm & Alhamdulillah, sakit gusi & gigi dah kurang sgt2. Akan recommend ubat ni kat sedara-mara & kengkawan2 yg ada problem yg sama. TQ again.

Familyof6 said...

TQ Ieja for the tips. Smlm gi beli ubat ni kat Watson. Guna 2 kali je & Alhamdulillah sakit gusi/gigi sgt2 berkurangan. Akan recommend ubat ni kat sedara-mara & kengkawan yg ada problem yg sama. TQ again!!!

Lizawati said...

huhuhu.. sakit gak ni... nk cuba cari

fiza said...

TQ2...balik kejer ni terus mau pegi carik..dh seminngu sakit ni..huhu

fiza said...

TQ2...balik kejer nnati terus mau pegi carik..dah seminggu sakit ni...huhu

ieja said...

Fiza : nanti dah cuba.. kalau berkesan.. leh share dgn orang lain pulak yerr :)

azizahamin said...

salam..yaALLAH..really make my day..mmg tengah sakit gusi..sakit gigi..dah makan painkillers ..surut bengkak bagai..tadik dah mintak tlg suami belikan..harap2 dia tak lupa..thnks again..kalau betui cam kunyit dan kapur..saya akan sebar2kan..

barberismeable said...

saya baru beli ubat ni di Guardian lepas baca kat sini. Rasa gatal/bengkak gusi kurang sikit. Tapi saya kumur lepas seminit letak ubat ni.

Ke lagi mujarab biar je dan telan ubat tu?

ieja said...

azizahamin : selamat mencuba :)


barberismeable : Sanjin tu boleh di telan.. :) ..

Berkesan ker? Nanti up la entry yer.. :)

SEINDAHBULANSECERAHMENTARI said...

saya pon da try ubat ni n ianya amat berkesan dan tidak menyakitkan....

Cik Ruby said...

Thanks tuan rumah sbb post pasal ni :) Sy tgh sakit gusi , mayb sebab mengandung. Ibu mengandung boleh jugak guna ubat ni kan? sbb tak tahan sgt dah ni sakit gusi :( apa pun tqvm sbb info.

Cik Ruby said...

thnks awk, sy dah try ubat ni. Alhamdulillah, kurg dah sakit gusi, wpn rasa dia amatlahhhhhh....errr! hehe. Bgi kt opismate, dia letak je kt mulut terus uwekk uwekk -.- rs nk lempang pun ada. Neway thnks ea ^^/

ieja said...

SEINDAHBULANSECERAHMENTARI : :)

Cik Ruby : Alhamdulillah.. tak sesia sy up entry ni. Sharing is caring :). Hahaha.. rasa dia bila kene kat lidah tu sejuk je.. ada rasa herba sket tapi x kuat.. telan je.. janji leh legakan sakit tu kan.

ehsan said...

mkaseh sis ....sakit dh seminggu nihhh.

deediana said...

skit mcm nak mati.... rase nak mrh org yg bising kat sy...nak try sanjin good luck

Ismail Hj Abu said...

nak try..thanks for the info :)

AnaMuslimah said...

Salam akak. ubat ni guna mcm mane ek? tgh bengkak gusi ni adooiiyai.. x boleh tido malam. 1 minggu x pegi sekolah. nasib dah habis season belajaar. asyik makan panadol dgn painkiller. huwaa :(

Ezan Suhaila said...

saya dah smggu tanggung sakit gusi, ulser satu mulut. Jumpa doktor, doktor kata jangkitan kuman atau virus dari orang lain(penyakit baru agaknya). Dah 3 klinik n hospital pg, tp x baik jugak. lepas saya jumpa page ni, saya pun try ubat sanjin ni. Dlm masa beberapa minit, sakit gusi n ulser makin kurang n hilang ..rasa mcm kena suntik ubat kebas plak..hehe..anyway t.q sis...

Ezan Suhaila said...

saya dah smggu tanggung sakit gusi, ulser satu mulut. Jumpa doktor, doktor kata jangkitan kuman atau virus dari orang lain(penyakit baru agaknya). Dah 3 klinik n hospital pg, tp x baik jugak. lepas saya jumpa page ni, saya pun try ubat sanjin ni. Dlm masa beberapa minit, sakit gusi n ulser makin kurang n hilang ..rasa mcm kena suntik ubat kebas plak..hehe..anyway t.q sis...

Ezan Suhaila said...

saya dah smggu tangung sakit bengkak gusi dan ulser satu mulut. Jumpa doktor, doktor kata jgkitan kuman atau virus bjangkit dari orang lain( penyakit baru agaknya). Mkn ubat doktor bg x baik2 jgak..lepas jumpa page ni, saya try ubat sanjin ni. Masa letak tu, pedih kejap,pastu sejuk n sakit bdnyut pun ilang n ada rasa kebas skit kat ulser tu..pastu rasa lega sangat dah boleh telan air tanpa pedih lagi..hehe..t.q sis..

ieja said...

Salam,

Alhamdulillah, tak sesia sy kongsi kan entry ttg Sanjin ni. Ramai dah cuba dan berkesan.. Usaha dan Ikhtiar .. :)

Ezan : Rasa dia sejuk kan mcm kebas2 sket.. Kalau sakit tekak and batuk pon boleh guna.. Nanti boleh share dgn yg lain k.. :)

FARHANA UTH FAUZI said...

gusi sy bengkak besar gile...die x sakit...saya tengah risau,takut kot2 ade nanah kat dalam gusi tu...nasib baik ade entri ni..nnt nak try jugalah...

TnZ said...

nk try jgak! sakit gusi dh lebih 2 mingguuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!

TnZ said...

nk try jgak! sakit gusi dh lebih 2 mingguuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!

sm73 said...

Salam....gusi sya bengkak smpi dh mengelembung mcm ada nanah kot...muka pn dh bengkak sebelah...kawasan bwh mata dh lebam....hari rabu sya gi dentist dia bg antibiotik dan ubat surut bengkak tp tkda kesan pun...harini dia sruh dtg lg nk tgok gigi yg sakit tu.....semlam sya dh beli sanjin ni....mgkn sbb bengkak tu dh besar jd lmbtlah proses nk surutnye

Afendy Alias said...

aku nk try gak..sakit cm nk mati je ni..dh 2 minggu sakit gusi

Fir Bee said...

Pehhh sakit sye derita dh bertaun..sekali die dtg skit pehh merebeh muke sebelah..sye nk try beli jab lg..dh smggu derita gusi ni koyak tpi gg bongsu x nk jgk tumbuh hbis..

Eyiezinc said...

Perghhhh..Lega skit gusi nih... baru jer beli sanjin tadi...tq admin

greenriverday said...

Aaaaaa sakitttrtrr gileeeeeee ggiiiiiigiiiii lubang besarrrrrrree

greenriverday said...

Seksa bawak kreta pun x fokus .... nasib trafic light x jadi mangsa

ERMYZAH mohd said...

Gigi rapuh + sakit gusi.... And now otw p cari ubat sanjin...

izzati syakirah said...

Nak try jugak!!! Gusi membengkak leher sakit nak menelan ya Allah... tapi ada kat oversea tak? Rasa nk fly blik malaysia skrg jugak T.T ada gamba sanjin tu tak??

Post a Comment